Razani HLEB sa orasima
Integralni razani beskvasni hleb sa orasima – Zdrav i ukusan.
Razano brasno je idealno za dijabeticare i ljude osetljive na gluten. Takodje je izvor belancevina i kompleksa B vitamina. Ovaj zdrav hleb sadrzi mangan koji pozitivno utice na nervni sistem. Hleb od razanog brasna je dobar za zdravlje zena u menopauzi i stiti od raka dojki. Beskvasni je pa je dobar i za varenje.
Za hleb je potrebno:
- 200g razanog brasna
- 250g psenicnog integralnog brasna
- 50g heljdinog brasna (opciono)
- 100g krupno seckanih oraha
- 10g soli
- 10g sode bikarbone
- 400ml vode
- 2 kasike soka od limuna
don’t be eye candy, be a soul food
Hleb pripremamo ovako:
U posudu sipamo sve suve sastojke (razano brasno, integralno psenicno i heljdino brasno, orahe, so i sodu bikarbonu). Ako ne stavljamo heljdino brašno stavićemo 50g više integralnog pšeničnog brašna. Promesamo pa dodamo vodu i sok od limuna pa varjacom sve dobro izmesamo, a mozemo i mikserom-nastavci za testo…dobijemo gusto i lepljivo testo. Činiju pokrijemo i ostavimo testo 20ak min taman da se ugreje rerna na 250c…
U medjuvremenu uzmemo kalup za pecenje hleba ( ja obicno uzmem pravougaoni-duguljasti) i oblozimo pek papirom kako se nas razani hleb ne bi zalepio.
Hleb ubacimo u rernu da se pece, 15 minuta na 220c, nakon toga smanjimo na 200c pa pecemo hleb jos 30-40 min, zavisi od rerne, ako se cackalica kad je ubodemo u hleb lepi, ostavimo jos malo…Kada izvadimo nas dragi Integralni razani beskvasni hleb iz rerne, mozemo da ga ostavimo na žici da se osusi i potpuno ohladi…
Prijatno!
ps. uvek mozemo da izrazimo zahvalnost za hranu koja se nalazi na nasem stolu