ajurvedski Napitak od badema
Food corner

Ajurvedski napitak od badema

Badem je predivno drvo iz familije ruza i daje sladak plod koji konzumiramo u ishrani, a ja cu sa vama podeliti recept za ajurvedski napitak od badema koji izmedju ostalog koristimo za podizanje energije.

Zasto je badem zdrav?

Bademi su veliki izvor vitamina i drugih elemenata a narocito su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Takodje su znacajan izvor belancevina, vlakana i nezasicenih masnoca. Medju orasastim plodovima bademi imaju najvecu koncentraciju riboflavina – vit B2 i niacina – vit. B3.

Ovo su samo neki od benefita koje bademi imaju na organizam:

Smanjuju nivo holesterola, pospesuju rast i jacaju kvalitet kose i koze, sprecavaju nastanak bora, umanjuju rizik od bolesti srca, regulisu metabolizam i daju osecaj sitosti pa uticu i na visak kilaze, smanjuju rizik od raka debelog creva i kamena u zuci. Bademi su odlicni za podizanje energije u toku dana.

U nastavku je recept za Ajurvedski napitak od badema:

Ostaviti deset badema u vodi preko noci. Ujutro skinite ljuske. Stavite bademe sa casom toplog mleka (moze bademovo, kokosovo, sojino ili obicno kravlje mleko) u blender. Dodajte prstohvat kardamona, sveze mlevenog crnog bibera i cajnu kasicicu meda. Mesajte pet minuta velikom brzinom i popijte.

Ovaj napitak od badema prema ajurvedskoj medicini pojacava Odjas – zivotna energija koja upravlja ravnotezom hormona, odgovoran je za autoimuni sistem i mentalnu inteligenciju, na psiholoskom nivou odgovoran je za saosecanje, ljubav i mir. Osobe slabog Odjasa imaju oslabljen imunitet i podlozne su psihosomatskim bolestima, pa se napitak od badema u ajurvedi preporucuje za jacanje i stabilizaciju Odjasa.

Na kraju kad vec toliko pominjemo Ajurvedu… Zdrave navike i nacin zivota prema ajurvedi – mozda nesto od ovog i znate ali nije lose da se podsetimo.

Namaste!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *