Yoga Blog

Sheetali i Kaki pranayama -Umirujuce disanje-

Psihicki prolaz daha je imaginaran, ali psihicki dah nije. To se svest i izvesna energija sinhronizuju sa vasim prirodnim ritmom disanja. Kada se tri stvari: svest, energija i imaginacija sinhronizuju, to je psihicko disanje Paramahamsa Satyananda

Postoje odredjene prakse pranayame posebno namenjene smirivanju tela i uma, koje istovremeno povecavaju kapacitet prane i svesno kontrolisanje uzajamnih odnosa uma/tela/prane. Ovi specificni oblici pranayame prvenstveno stimulisu parasimpaticki nervni sistem i stoga opustaju i okrecu svest prema unutra.

Jedna od tih tehnika disanja je Sheetali pranayama

Pre svega bilo bi dobro da se informisete Zasto je disanje vazno?

Sheetal je rec izvedena iz korena sheet, sto znaci hladno. Sheetali znaci nesto mirno, bestrasno, neemocionalno. Ovo disanje hladi telo i um.

Umesto disanja samo kroz nos odvija se na usta i nos. Otuda efekat hladjenja. Disanjem kroz nos vazduh koji ulazi podesava se na temperaturu tela a u ovoj praksi taj proces je izbegnut.

Kada se vazuh udise na usta, susenje vlage sa jezika i usta prouzrokuje hladjenje ulazeceg vazduha. A takodje zaobilazi se efekat zagrevanja koji daju krvni sudovi u sluzokozi nosa. Ovakav vazduh hladi krvne sudove u plucima sto uz hladjenje usta i grla postepeno otklanja visak telesne temperature. Ove tehnike su veoma delotvorne i pri toplom vremenu.

Posto se ovako zaobilazi prirodni telesni sistem prociscavanja vazduha kroz nos. Savetuje se da ovo disanje izvodite na svezem i cistom vazduhu.

SHEETALI PRANAYAMA

Da biste izveli sheetali, isplazite jezik koliko je prijatno, i savijte ga navise tako da napravite cev. Udah je kroz usta odnosno savijen jezik. Izdah je kroz nos sa jezikom uvucenim unutra.

Samo trecina stanovnistva ima genetsku sposobnost da savije jezik u rolnu.

Ako niste u mogucnosti da savijete jezik ovako, mozete da radite Kaki pranayamu. Kaki je kljun vrane. U ovom disanju usta formiraju oblik nalik kljunu vrane, udisanje je kroz usta. Ovaj oblik disanja ima za cilj da procisti krvotok.

KAKI PRANAYAMA

Sedite u bilo koji meditativni polozaj napucite usta kao za zvizdanje, ostavite rupu u sredini, usmerite oci na vrh nosa i udahnite na usta – zadrzite dah koliko vam je prijatno zatim izdhnite na nozdrve. Ako se oci umore zatvorite ih sa izdahom. Vezbajte pet ili deset minuta.

Kaze se da Kaki pranayama cini coveka zdravim kao vrana, koja se po predanju nikad ne razboljeva. Smatra se opstim sredstvom za jacanje koje odstranjuje umor i uznemirenost. Ostale koristi su iste kao za sheetali.

Preporucujem ovu muziku dok budete radili :)

https://youtu.be/nkC5ZALzflg

Namaste

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *