Pet tela
Yoga Blog

Ti si babuška i imaš pet tela

Yoga kaže da smo sačinjeni od pet slojeva – pet tela. Kao one ruske lutkice.

Kažu da kada sastavite ruke u molitveni polozaj, sva vasa tela se kao babuske posloze u jednu savrsenu celinu.

Šta to znaci?

Dok moderni psiholozi govore o tri dimenzije uma, o svesnom, podsvesnom i nesvesnom, u vedanti i filozofiji joge, zovemo ih grubim, suptilnim i kauzalnim dimenzijama licnosti. One se dalje dele u pet tela koja cine totalni izraz ljudske licnosti.


Prvo je fizičko telo (annamayakosha), ono koje održavamo hranom koju svakodnevno unosimo. Zato treba da budemo pazljivi sta unosimo u sebe i kako se ophodimo prema svom fizickom telu.
Drugo je mentalno telo (manomayakosha). Danas doktori isticu važnost psihosomatskih promena. To znači da ono što se dešava u našem umu utiče na ono što se dešava u telu. Ono što nazivamo umom nije samo naš mozak, već se nalazi u svakom delu našeg tela, svaka naša ćelija ima sopstvenu inteligenciju. To znači da imamo mentalno telo-anatomija uma.
Sve što se dešava u fizičkom telu, dešava se i na mentalnom planu, i obrnuto. Svako desavanje na mentalnom planu izaziva hemijsku reakciju a svaka hemijska reakcija u fizickom telu utice na mentalno telo.

Fizičko i mentalno telo su kao hardver i softver. Hardver i softver ne mogu da rade nista ako ih ne priključite na “struju”.

To je nase treće telo – Energetsko telo (pranamayakosha). Energija treba da bude odgovarajuca. Ako odrzavate energiju svog tela u balansu nece dolaziti do kvarova na fizickom i mentalnom telu-nece biti mesta bolestima.

Infektivne bolesti dolaze od spoljasnjih organizama, ali hronicne proizvodi covek svakodnevno na razne nacine.

Ako odrzavate ova tri tela u balansu, tesko da ce vas poremetiti i spoljasnji uticaji kao sto su virusi, bakterije, elektromagnetna zracenja, itd. Ako smo na pravoj vibraciji ni hronicne bolesti nece moci da postoje u nasem organizmu.

Jednostavnom joga praksom mozete da se resite mnogih neprijatnosti u telu, ona ne napada bolest, ona dovodi u harmoniju i balans sva nasa tela. Vazno je da budete redovni u praksi.

Dakle, postoje tri dimenzije kojih ste trenutno svesni, fizicka, mentalna i energetska. Njih mozete da iskusite, osetite. Opipljive su.

Medjutim, postoji i cetvrto telo, etericno telo (vignamayakosha). U bukvalnom prevodu ovo znaci “izuzetno znanje”. Ono koja je izvan nase percepcije, transcendentalno. Nije ni fizicko ni ne fizicko, ono je negde izmedju. Ono je kao link izmedju svesnog i nesvesnog.

Ono se ne zasniva na trenutnom fizickom nivou znanja, zato sto je ono ograniceno na nasih pet cula. Oni koji su imali klinicku smrt ili neko slicno iskustvo, mogli su igrom slucaja da zakorace u tu dimenziju.

Postoji i peto telo, (anandamayakosha) ono je potpuno izvan fizičke dimenzije. Ananda znaci blazenstvo.

Šta sve ovo znaci u stvarnom zivotu?

Jednostavno je. Ako sve ove dimenzije koje imate, telo, um, emocije i energija, ne idu ruku pod ruku, bicete one big mess :). Kako da opet slozimo svoje babuske :) ?

Za pocetak, osvestite da sve te dimenzije postoje.

Yoga je disciplina koja ce vas nauciti kako da spojite svih pet tela i uvedete ih u balans.

Postoje razne tehnike koje mozete da koristite. Prva i osnovna stvar je da pokrenete svoje fizicko telo pomocu yoga asana-polozaja tela koje praktikujemo u hatha yogi.

Kako bi ste dalje probudili svoje psihicke centre ili cakre- suptilne vrtloge energije koji su rasporedjeni po telu, mozete da praktikujete velicanstvenu Kundalini yogu koja se bavi budjenjem cakri.

Upravljanjem toka daha unutra i napolje kroz nos, mozete regulisati unutrasnje mehanizme u telu i razviti potunu kontrolu nad svim pranicnim i mentalnim aktivnostima. Pramahamsa Satjananda

Postoji mnogo tehnika disanja koristimo u jogi, ali i sama svesnost o dahu, udahu i izdahu i njegovom kretanju po telu ucinice cuda za onog ko to redovno praktikuje. Mnogo je tejnika disanja, a vi izaberite neku koja odgovara vasim potrebama.

Ovde imate link za jednu od tehnika umirujuceg disanja Sheetali

Ponavljanje mantre sa dahom dovodi um na podsvesni nivo, a zatim on ide dublje u nesvesno. Kada je svest apsorbovana u dubljim oblastima uma i nema spoljasnjeg ometanja, tada se manifestuje yantra daha i postaje zivo iskustvo. Pramahamsa Satjananda

Mantra je osnova mnogih tehnika isceljivanja koje koriste zvucnu energiju. Naučno, zvuk je vibracija odredjene frekvencije, i moze da proizvede fizicke promene. Najpoznatija mantra i jogi je OM, ona nas povezuje sa univerzalnom energijom. Uvodi sva nasa tela u harmoniju. Poslusajte je ovde.

Tu su i mudre, one deluju na energetske tokove u nasem telu. To su posebni polozaji prstiju saka. Obicno se koriste prilikom meditacije. Opet mozete da izaberete neku koja je u skladu sa vasim potrebama. Evo jednog primera, Apana mudra – mudra za ciscenje.

Da zakljucimo…

Mnogo je tehnika koje mozete da praktikujete ali ni jedna nije magicni stapic. Vi ste svoj magicni stapic. Vase telo (pet tela) ima sposobnost da se samo potpuno regenerise i isceli.

Potrebna je redovnost, istrajnost i disciplina u praksi i videcete kako magija pocinje da se desava!

Namaste :)

mudra
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *