kamila ustrasana
Yoga Blog

Kamila – Yoga asana

Kamila ili Ustrasana je jedna od yoga asana (polozaja u jogi) gde se savijamo unazad. Ovo je jedan od zahtevnijih ali i jedan od najkorisnijih polozaja. Benefiti su mnogobrojni a mogu biti fizicki, emocionalni i mentalni a objasnicu vam i kako.

Emocionalno moze da stvori osećaj ranjivosti od kog obično zaziremo. Ustrasana, poput kamile koja putuje kroz Saharu, zahteva izdržljivost, i posvećenost unutrašnjoj svesti. Iako je ova asana putovanje, a ne odredište, kada napokon stignete na svoje odrediste nakon što pređete tu Saharu, dobicete nagradu. Redovnim praktikovanjem dobicete osecaj potpune fizicke, emotivne i mentalne slobode.

Fizicki benefiti Kamile

Kamila povećava fleksibilnost kičme, stimuliše nervni sistem, otvara grudi i ramena, poboljšava cirkulaciju i varenje i stimuliše štitnu žlezdu.Takodje smanjuje masnoće na butinama, podmlađuje / povećava nivo energije i snižava krvni pritisak. Polozaji poput Kamile koje povećavaju cirkulaciju takođe rade detoks tela (poboljšanjem varenja), istovremeno povećavajući protok krvi u licu i tako utice ten. Kičmi je predviđeno da se savija u oba smera, pa ako ste se savijali samo u jednom smeru ceo dan (napred), savijanja poput Kamile mogu vam vratiti prirodnu fleksibilnost kičme.

Mentalni benefiti Kamile

Jedna od najznacajnijih koristi ovog polozaja je smanjenje anksioznosti i ublažavanje stresa. Naš um prati naše tela, pa povećavanjem fleksibilnosti kičme i ublažavanjem napetosti na vratu, leđima i ramenima povećavate fleksibilnost uma. Otvori telo, otvori um.

Ova asana povećava kreativnost i sposobnost rešavanja problema, zahvaljujući promeni perspektive. Još jedna fantastična mentalna korist Kamile je sposobnost obrade emocija. Kamila izbacuje duboko ukorenjene emocije, a radeći na njima pomocu ovog polozaja, možete ih mentalno prepoznati i po potrebi raditi sa njima. Dakle, u suštini, nematerijalnu prirodu emocija možete mentalno da osvestite i pozabavite se sa njima.

Emocionalni benefiti i uticaj na cakre

Kamila otvara srcanu cakru, Anahatu. To je energetski centar ljubavi odgovoran za osećaj brige i saosećanja. Smeštena iza srca, Anahata se otvara kako bi energija kroz nju slobodno tekla. Kada je vaša srčana čakra otvorena i energija slobodno teče, vi delujete iz ljubavi. Volite druge, volite sebe. Dajete i primate ljubav.

Kamila može biti prilično emocionalno intenzivna. Ova poza cesto izbacuje na povrsinu duboko usađene emocije sa kojima se niste godinama bavili. Ali avaj, telo najbolje zna. Nekoliko udaha i izdaha u kamili i, bum, evo ih kao vodopad koji te preplavljuje. Kamila otvara grudni kos i izlaže deo tela koji aktivno štitimo, obično pogrbivši ramena napred i zaokružujući gornji deo kičme. Dakle, kamila vas fizički tera u ranjiv položaj. Kao što smo već rekli, um često prati telo. Kada osvojite ovaj polozaj emocije počinju da preplavljuju telo. Ako prolazite kroz tešku životnu fazu ili ste upravo izgubili voljenu osobu, ova poza može biti bolna. Radite na tome kada budete spremni da se izborite sa naletom emocija koji je prate.

Pored Anahate, cetvrte cakre, Ustrasana utice i na petu-Vishudi cakru koja se nalazi u grlu i zaduzena je za izrazavanje. Kada je otvorena covek deluje iz svoje istine i sustine svog bica. Tu se nalazi i tiroidna zlezda pa njenim aktiviranjem balansiramo hormone tiroidne zlezde.

Kamila u praksi

Obzirom da je ovo jedan od zahtevnijih polozaja, potrebno je da se prethodno zagrejemo nekim manje intenzivnijim polozajima

Zagrevamo se u polozajima kao sto su sfinga, razne varijacije kobre i ostalih polozaja u kojima se aktiviraju ledjni misici i u kojima se blago savijamo unazad.

Dok smo u polozaju pratimo dah i promene u telu. Sa svakim udahom imamo teznju da otvaramo grudni kos sto ce nam stvoriti svesnost o polozaju.

Kamila narocito pogoduje osobama za povijenim ramenima i pogrbljenim ledjima. Cela kicma se savija unazad, sto doprinosi njenoj elasticnosti.

Nakon ovog polozaja se spustamo u polozaj deteta, Balasanu, i odmorimo nekoliko udaha i izdaha.

Koje su kontraindikacije ove asane?

Osobe sa povredama ledja i ramena mogu da praktikuju ali uz prethodnu konsultaciju sa iskusnim instruktorom. Ima slucajeva gde ne biste smeli uopste da ulazite u ovaj polozaj, u zavisnosti od povrede, ili mozete ali uz odredjene modifikacije.

Intenzivan bol u donjim ledjima takodje moze biti jedna od kontraindikacija.

Bol u kolenima dok ste u polozaju moze takodje zahtevati modifikaciju.

Ukoliko imate bilo kakve sumnje da li je ovaj polozaj za vas obavezno se konsultujte sa instruktorom.

I bend so I don’t brake

Budite nezni prema sebi u svakom smislu. Ukoliko zelite da radite na drzanju, samopouzdanju, potisnutim emocijama, onda je ovo prava asana za vas.

Namaste, Irena

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *