
GASPAĆO – Osvežavajuća čorba od paradajza
Ja je zovem i bezalkoholni letnji koktel od paradajza – ustvari hladna španska čorba ili Gazpacho :)
Baza gaspaća jeste svež paradajz, ali dodaje se još povrća koje mu daje predivan ukus a sadrži i mnogo korisnih vitamina i minerala.
Zašto je svež paradajz tako zdrav i koristan?
Zato što je prirodan izvor vitamina C koji je zadužen za naš imunitet, bogat je i vitaminom A pa čuva zdravlje naših očiju i sprečava probleme sa vidom.
Dobar je za našu kožu jer sadrži likopen.
Pored navedenog bogat je beta karotenom, vitaminima B, D, i K, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, natrijumom, magnezijumom, fosforom i luteinom.
Pomaže u borbi protiv bronhitisa, anemije i srčanih oboljenja.
Takođe sadrži hlorin i sumpor koji stimulišu rad jetre i bubrega. Zato je paradajz prva pomoć kad je detoksikacija u pitanju i ova čorba je odlična i za trežnjenje.
Ne moram ni da napominjem koliko su zdrave i ostale namirnice koje dodajemo u gaspaco.
Ukratko gaspaco je prava vitaminska bomba!
Potrebne namirnice za 6 osoba:
1kg paradajza
1/2 zelene paprike babure
1/2 zute paprike babure
1 krastavac srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 kasicice mlevenog kima (po želji)
1/2 kasicice mlevenog cilija
sok od 1/2 limuna
1 kasika sirceta
Priprema:
1. Oljuštimo paradajz,krastavac i luk.
Ja paradajz potpim baš kratko u vrelu vodu i onda se ljušti bez problema.
2. U blender ubacimo paradajz, krastavac, luk i papriku. Začinimo solju, biberom, kimom (po želji), pasiranim belim lukom, čilijem, sokom od limuna, sircetom i izblendiramo nekoliko minuta.
3. Gaspaćo stavimo u frizider da se dobro ohladi.
Posluživanje
Gaspaćo možemo da služimo kao supu ili u čašama za koktele ako nam dolazi društvo na piće.
Kao dekoraciju možemo da dodamo svež peršun, svežu nanu ili štap celera.
Pre svakog obroga možete da se zahvalite za hranu je na vašem stolu.
Prijatno :)

